fbpx
was successfully added to your cart.

Winkelmand

Springscheen – Scheenbeenvliesontsteking – Periostitis

Scheenbeenvliesontsteking, mediaal tibiaal stresssyndroom, springschenen of periostitis 

 

Wat is scheenbeenvliesontsteking?

Beenvliesontsteking is een pijnlijke irritatie aan de binnenkant van het scheenbeen, veroorzaakt door een overbelasting van de spieren van het onderbeen (tibia). Deze spieren zorgen voor stabiliteit rond het enkelgewricht tijdens lopen, springen en staan. Overbelasting van deze spieren leidt tot irritatie ter hoogte van de aanhechting, namelijk op het beenvlies, de buitenste laag van het bot.

Wat zijn mogelijke oorzaken?

De meest voorkomende oorzaken zijn verzwakte onderbeenspieren of een te grote belasting zonder voldoende recuperatie.

Je kunt scheenbeenvliesontsteking krijgen door in een korte tijd te veel, te vaak en/of te snel te lopen, maar dit kan ook bij andere sporten voorkomen wanneer je te hard van stapel loopt. Ook door lange tijd bergaf te stappen, te lopen op een harde ondergrond of door slecht schokabsorberend en ondersteunend schoeisel kan je dit letsel in de hand werken. Vooral beginnende lopers of wandelaars worden ermee geconfronteerd, maar ook dames die gewoon zijn op hoge hakken te lopen en dan plots overschakelen op plat schoeisel.

Lopers die afzetten met de binnenkant van de voet (overpronatie) lopen een groter risico. Overgewicht en een standafwijking van de voet hebben eveneens een negatieve impact.

Wat zijn de symptomen?

De meest kenmerkende klacht van een beenvliesontsteking is een zeurende of stekende pijn aan de binnenzijde van de onderste helft van het scheenbeen. Het komt heel vaak voor dat beide benen zijn aangetast. De eerste pijn je als je drukt op het bot. De pijn wordt erger wanneer je gaat bewegen of springen. Als je de blessure niet verzorgt, kan je ook pijn krijgen gedurende rustmomenten.

Hoe kan je dit verzorgen en voorkomen in de toekomst?

  1. Bij klachten mag je vooral niet verder sporten. Je lichaam heeft rust nodig om te herstellen. Leg tweemaal daags gedurende 15 minuten een ijspak op de pijnplek (steeds met een handdoek tussen ijs en huid, zodat je geen vrieswonden krijgt).
  2. Bij het hervatten van de sportactiviteit is het belangrijk om de oorzaak te behandelen (spieren versterken, voetstand corrigeren met steunzolen, goed dempend schoeisel, op zachte ondergrond trainen, voldoende rust inlassen, trage opbouw). Versterking, stabilisatietraining en stretching van de spieren rond de enkel zijn aan te raden bij het hervatten van de activiteit. (oefeningen en stretches worden in deze video voorgetoond)
  3. Je kan je conditie evenwel op peil houden door de activiteiten te variëren (fietsen, aquajoggen, crosstrainen en zwemmen).
  4. Hou er rekening mee dat het soms tot 6 weken kan duren vooraleer je de stap- of loopactiviteiten kunt hernemen.

 

Leave a Reply