fbpx
was successfully added to your cart.

Winkelmand

Alles wat je wil weten over: BUIKSPIEREN

 

Laten we het eens hebben over het -misschien wel het meest besproken topic- in de fitness wereld. Helaas is het ook het topic  waar er veel misverstanden over zijn. Maar na het lezen van deze uitleg ga je alles hopelijk beter begrijpen. Wanneer we spreken over buikspieren, dan hoor je vaak verschillende zaken sixpack, 8pack, zijdelingse buikspier, onderste buikspieren, …

Welke buikspieren zijn er?

 1. Transversus Abdominis
 2. Obliquus Internus
 3. Obliquus Externus
 4. Rectus Abdominis

In bovenstaande video ziet u ook foto’s en wat extra uitleg.

Niet de meest ideale oefeningen

Vaak uitgevoerde oefeningen, waarvan men denkt dat ze voor de buikspieren zijn, kunnen lage rugklachten veroorzaken. Zeker als de buikspieren zwak zijn.

De meest overgewaardeerde oefeningen voor de buikspieren, zeker bij onervaren sporters zijn bijvoorbeeld:

 • Sit ups
 • Leg raises

Echter overspannen de buikspieren alleen de wervels en hechten aan op je heupgewricht maar overkruisen ze die niet. Bij ‘sit-ups’ en ‘leg raises’ gaan de heupflexoren het meeste werk overnemen en hebben de buikspieren eerder een stabiliserende functie. Als de buikspieren dan wat zwak(ker) zijn, wordt het meer een gevaar voor je rug dan dat het je gaat helpen. Bij bijvoorbeeld de  ‘leg lying leg raises’ oefening zijn de buikspieren pas echt in actie voorbij de 60°.

Buikvet verliezen

Plaatselijk buikvet verliezen bestaat niet!

Wel kan je buikvet verliezen door:

 • Dit gebeurt voor 70-80% door het aanpassen van je voedingsgewoonten.
 • Anderzijds zal krachttraining voor je grotere spiergroepen resulteren in een groter energieverbruik waardoor je uiteindelijk meer vet op je buik zal verliezen.

Bovendien beschikken buikspieren over minder androgene receptoren waar testosteron aan kan binden. Dit resulteert in een kleiner metabolisch effect. Testosteron speelt een belangrijke rol bij spierhypertrofie en vetafscheiding. Dus buikspieroefeningen zijn geen grote hulp bij het verliezen van buikvet.

Training tip:

Bouw het trainen van je buikspieren op in verschillende fases en train van binnen naar buiten:

 • Start met core stabiliteit
 • Anti-extentie oefeningen
 • Anti-rotatie oefeningen
 • Train je buikspieren op een veilige en correcte manier

Voel je vrij om vragen te stellen.

Info@wouterdemeerleer.com

 

Leave a Reply